Oblicz pole
ada: Oblicz pole trójkąta prostokątnego o jednej z przyprostokątnych długości 6 cm, jeśli promień
okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy 4 cm.
Proszę o pomoc.
26 lut 14:19
Andrzejjj: R=4cm ⇒ przeciwprostokątna=8cm
reszta Tw Pitagorasa itd.
26 lut 14:22
rexam: promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym to połowa przeciwprostokątnej tego trójkąta
2r = c
c − przeciwprostokątna
a,b − przyprostokątne
a=6
c=2 razy 4 = 8
Zastosowanie twierdzenia Pitagorasa
a2 + b2 = c2
62 + b2 = 82
36 + b2 = 64
b2 = 64 − 36
b2 = 28 /pierwiastekujemy obustronnie
b= 2 pierwiastki z 7
P= 1/2 razy 6 razy 2 pierwiastki z 7
P = 6 pierwiastków z 7
26 lut 14:27