matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz objętość ostrosłupa
rexam:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego wynosi 4, a promień okręgu wpisanego w jego podstawę jest równy 2. Oblicz objętość tego ostrosłupa, jeżeli jego podstawą jest sześciokąt.
26 lut 14:11
dero2005:
r = 2 H = 4
2
a =
r
√
3
=
3
3a
2
√
3
*H
V =
=
6
26 lut 14:34