Pochodna I i II rzędu
Jerry: Wyznacz przedziały wypukłości, wklęsłości i punkty przegięcia funkcji: f(x)=8lnx+4x
2−8x
Help
26 lut 13:57
J:
potrafisz policzyć pochodną ?
26 lut 14:01
Jerry: Pochodna wyszła: 8x+8x−8
26 lut 14:04
J:
aby funkcja miała punkt przegięcia , to pierwsza i druga pochodna muszą się zerować w tym
punkcie.
Znajdź miejsca zerowe pierwszej pochodnej.
26 lut 14:06
Jerry: Mógłbym pomnożyć całą pierwszą pochodną przez x, żeby pozbyć się "x" z mianownika i wtedy bym
miał 8+8x2−8x=0, to jest równanie kwadratowe, tylko jeżeli przerzucę 8x2 na lewą stronę to
czy on nie zmieni znaku na "−"?
26 lut 14:08
J:
Dziedzina: x > 0
Rozwiąż równanie: 8(x2 − x + 1)
26 lut 14:10
Jerry: 8x2−8x+8=0 | /8
x2+x+1=0
Δ=12−4*1*1= −2
Brak miejsc zerowych
26 lut 14:15
Jerry: Przepraszam, Δ=−3
26 lut 14:16
J:
zatem pierwsza pochodna się nie zeruje , czyli nie ma punktów przegięcia,
teraz druga pochodna ...?
26 lut 14:19
Jerry: (8x2−8x+8)'= 16x−8=0
16x−8=0
16x=8 / :8
x=816
26 lut 14:22
J:
masz liczyć drugą pochodna , czyli pochodną pierwszej pochodnej ..
26 lut 14:26
Jerry: No druga pochodna wyszła 16x−8
26 lut 14:29
J:
| | 8 | |
nie rozumiesz ...pochodna z pierwszej pochodnej, czyli: ( |
| + 8x − 8)' = ... |
| | x | |
26 lut 14:34
26 lut 14:38
J:
OK. Trochę się zagolopowałem ze stwierdzeniem,że nie ma punktu przegięcia ...sprawdzimy.
Teraz trzeba wyznaczyć miejsca zerowe drugiej pochodnej
26 lut 14:46
Jerry: Czyli
8x
2−8=0
Δ = 0−4*8*(−8)= −256
26 lut 14:52
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
nie ... −8( |
| −1) = 0 ⇔ |
| −1 = 0 ⇔ |
| = 1 ⇔ ...? |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
26 lut 14:53
Jerry:
x
2=1 ∧ x
2=−1
x=1 ⋀ x=−1
26 lut 14:56
J:
tak .. ale x = −1 nas nie interesuje ( dlaczego ?)
zatem musimy zbadać , czy druga pochodna zmienia znak w punkcie x = 1 , a jeśli tak to jak
zmienia ?
26 lut 14:58
Jerry: Dziedzina była x>0
26 lut 15:00
J:
tak .. jak druga pochodna zmienia znak ?
26 lut 15:16
Jerry: Patrzymy na współczynnik przy największej potędze, jeżeli jest dodatni, to pochodna zmienia
znak z dodatniego na ujemy jeżeli jest ujemny to z ujemnego na dodatni. Był dodatni więc z +
na − zmienia znak.
26 lut 15:20
J:
| | 1 | |
ponieważ: f"(x) = − 8 ( |
| − 1) |
| | x2 | |
| | 1 | |
więc interesuje nas zmiana znku funkcji: f(x) = ( |
| − 1) w punkcie x = 1 |
| | x2 | |
26 lut 15:30