Oblicz długość krawędzi bocznej
Domi: Kąt między wysokościami przeciwległych ścian ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równy
60 stopni. Oblicz długość krawędzi bocznej tego ostrosłupa, jeśli długość krawędzi podstawy
jest równa 4cm.
26 lut 13:49
J:
a − krawędź podstawy
H − wysokość bryły
26 lut 13:59
xfx: α=600
1/2α=300
a=4
1/2a=2
h− wysokość ściany bocznej
sin300=1/2
sin300=(1/2razy a)/h
1/2=2/h
h=4
b− krawędź boczna
22 + h2 = b2
22 + 42 = b2
4 + 16 = b2
20 = b2
b= 2 pierwiastki z 5
26 lut 14:04
Dero2005:
Krawędź podstawy oraz dwie wysokości ścian bocznych tworzą trójkąt równoboczny o boku równym 4
cm. Z tego wynika, że wysokość ściany bocznej hs = 4 cm. A więc długość krawędzi bocznej
możemy obliczyć z wzoru:
L = √hs2 + (a2)2 = 2√5
26 lut 14:05