Oblicz pole trójkąta PQR
Aga: Dany jest prostopadłościan, w którym |BC|=6, |DC|=8, |CC1|=24. Punkty P, Q i R są środkami
odpowiednich krawędzi prostopadłościanu. ( punkt P jest środkiem boku |CD|, punkt Q jest
środkiem boku |BC|, punkt R jest środkiem boku |CC1|. Oblicz pole trójkąta PQR.
26 lut 13:43
dero2005:
Narysuj rysunek, zaznacz punkty jak w zadaniu, policz długości odcinków PR, QR, PQ z Pitagorasa
i policz pole trójkąta z wzoru Herona
26 lut 14:48
dero2005:
26 lut 17:44
Aga: Zrobiłam rysunek, policzyłam za pomocą Pitagorasa te odcinki, policzyłam pole, ale nie że wzoru
Herona. Niestety pomimo kilka kostnego przeliczenia wyszła mi odpowiedź niezgodna z kluczem
odpowiedzi do zadań (wynik podany przez autora z tyłu książki).
26 lut 17:48
dero2005:
jaka jest odpowiedź?
26 lut 18:33
Aga: 6 pierwiastków z 26
26 lut 18:35
dero2005:
Policz pole z wzoru Herona i wyjdzie dobrze
26 lut 20:32
zuza: z − odcinek od P do Q
32 + 42 = z2
9 + 16 = z2
25 = z2
z = 5
y − odcinek od P do R
42 + 122 = y2
16 + 144 = y2
160 = y2
y = 4 pierwiastki z 10
27 lut 11:31
dero2005:
Licz dalej to wyjdzie jak w odpowiedzi
27 lut 14:00
Aga: Mam problem z bokiem |QR|, bo :
y=4 pierwiastki z 10
z=5
z2+y2= x2
Wychodzi mi pierwiastek z 185
A jak liczę 32+122=z2
To mi wychodzi pierwiastek z 153
Zgubiłam się. Nie rozumiem tego zadania. Robię go 3 dzień chyba 😂
28 lut 17:17
Rene: Rozwiązywałam również to zadanie i ze wzoru Herona przy bokach:
5
4 pierwiastki z 10
pierwiastek z 153
wychodzą mi kosmiczne liczby, aż się gubię...
Dlatego jeśli ktoś umie to rozwiązać to błagam napiszcie od początku do końca całe rozwiązanie
tego zadania
28 lut 18:30
dero2005:
jeżeli wykażecie trochę cierpliwości to postaram się to napisać
28 lut 20:10
dero2005:
RC = 12
PC = 4
CQ = 3
RQ =
√122 + 32 =
√144+9 =
√153 = 3
√17
PQ =
√32 + 42 =
√9+16 =
√25 = 5
RP =
√122 + 42 =
√144+16 =
√160 = 4
√10
RQ = a = 3
√17
PQ = b = 5
RP = c = 4
√10
dla przejrzystości będę liczył częściami
S =
√p(p−a)(p−b)(p−c)
| | a+c+b | | 3√17+4√10+5 | |
p = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3√17+4√10+5 | | 6√17 | | 4√10+5−3√17 | |
(p−a) = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3√17+4√10+5 | | 10 | | 3√17+4√10−5 | |
(p−b) = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3√17+4√10+5 | | 8√10 | | 3√17−4√10+5 | |
(p−c) = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 4√10+5−3√1 | | 3√17+4√10−5 | |
(p−a)(p−b) = |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 12√170+160−20√10+15√17+20√10−25−153−12√170+15√17 | |
= |
| = |
| | 4 | |
| | 30√17−18 | | 3√17−4√10+5 | |
[(p−a)(p−b)][(p−c)] = |
| * |
| = |
| | 4 | | 2 | |
| | 1530−120√170+150√17−54√17+72√10−90 | |
= |
| = |
| | 8 | |
| | 1440−120√170+96√17+72√10 | |
= |
| |
| | 8 | |
| | 3√17+4√10+5 | | 1440−120√170+96√17+72√10 | |
p[(p−a)(p−b)(p−c)] = |
| * |
| = |
| | 2 | | 8 | |
| | 4320√17−360√2890+4896+216√170+5760√10−480√1700 | |
= |
| + |
| | 16 | |
| | 384√170+2880+7200−600√170+480√17+360√10 | |
+ |
| = |
| | 16 | |
| | 4800√17+6120√10−360√2890−480√1700+14976 | |
= |
| = |
| | 16 | |
| | 4800√17+6120√10−6120√10−4800√17+14976 | |
= |
| = |
| | 16 | |
√936 = 6
√26 = S
28 lut 20:49
prosta: można też poprowadzić wysokość na najdłuższy bok c i
budować układ równań stosując tw. Pitagorasa w powstałych trójkątach:
a=
√153=3
√17 , b=3, c=
√160=4
√10
| | 1 | | 1 | | 3√26 | |
P= |
| ch= |
| *4√10* |
| =6√26 |
| | 2 | | 2 | | √10 | |
1 mar 13:17