Długość przekątnej prostopadłościanu.
kleszcz:

Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu jest równe 198. Stosunki długości krawędzi
prostopadłościanu wychodzących z tego samego wierzchołka prostopadłościanu to 1:2:3. Oblicz
długość przekątnej tego prostopadłościanu.
Chciałbym o sprawdzenie, gdyż nie wiem czy dobrze mam.
strzałka to bok 2x
prosta to bok x
,,fala" to bok 3x
d=
√a2+b2+H2
a=2x
b=x
H=c=3x
198=2(ab+bc+ac)
198=2(2x*x+x*3x+2x*3x)
198=2(2x
2+3x
2+6x
2)
198=2*11x
2
198=22x
2/:22
x
2=9
x=3 v x=−3∉D
d=
√32+4*32+9*32
d=p{9+4*9+9*9)
d=
√9+36+81
d=
√126
d=3
√14
Wszystko dobrze zrobione?
26 lut 12:38
kleszcz: A nie się pomyliłem przy przekątnej
d=p{4x2+x2+9x2
d=√4*32+32+9*32
i wyjdzie to samo d=3√14 teraz dobrze ?
26 lut 12:42
kleszcz: *d=√4x2+x2+9x2
26 lut 12:43
Bogdan:
Za dużo zapisów, wystarczy tak:
k > 0 i 198 = 2*k*2k + 2*k*3k + 2*2k*3k ⇒ k2 = 9 ⇒ k = 3
d = √k2 + 4k2 + 9k2 = k√14 = 3√14
26 lut 12:51
Eta:
Dobrze

tylko za bardzo "rozlazłe" w obliczeniach
a=x, b=2x, c=3x , x>0
P
c=2(2x
2+3x
2+6x
2)=198 ⇒ 11x
2=99 ⇒ x=3
przekątna d ma długość d=
√x2+4x2+9x2=
√14x=
3√14
26 lut 12:53
kleszcz: Rzeczywiście szybko zrobione

.
26 lut 12:54
kleszcz: ok, dzięki wam.
26 lut 12:55
Eta:
Na drowie
26 lut 12:56
Eta:
zdrowie
26 lut 12:56