chemia
jakubs: Mam zadanko, kolega potrzebuje pomocy aby mu wytłumaczyć, ale ja nic z chemii nie ogarniam

Do jakiej objętości trzeba należy rozcieńczyć 500cm
3 20% roztworu chlorku sodu o gęstości
1,152 g/cm
3 aby otrzymać roztwór soli o stężeniu 4,5% i gęstości 1,029 g/cm
3
I drugie trudniejsze, ustalić wzór związku, który zawiera 17,56% sodu i 39,69% chromu i 42,75%
tlenu.
26 lut 12:13
jakubs: w drugim to chyba coś takiego:
CrxNayOz
policzę sobie dla 100g
1mol Na−23g
y−17,56g
1mol O −16g
z−39,69g
1mol Cr− 52g
x−42,75g
x=0,82mola
y=0,76mola
z=2,48mola
x:y:z = 0,82 :0,76 :2,48 |:0,76
x:y:z = 1 : 1 :3
Cr1Na1O3
26 lut 12:26
jakubs: zadanie 1.
100g=m
s
2250+4,5x=10000
4,5x=7750
x=1722 g <− masa rozpuszczalnika
1,029V=2222
V=2159
Ktoś może sprawdzić ?
26 lut 12:50
jakubs: I ostatnie zadanko:
Oblicz stężenie procentowe roztworu węglanu potasu o gęstości 1,15g/cm
3 jeżeli wiadomo, że
15cm
3 tego roztworu reaguje z 11,6cm
3 roztworu kwasu fosforowego V o stężeniu 1mol/dm
3 .
Tego to nawet nie wiem jak ruszyć
26 lut 12:54
Qulka: w drugim za duże zaokrąglenia bo ma Ci wyjść Na2Cr2O7
26 lut 12:59
Qulka: stężenie procentowe jest stężeniem masowym..najpierw z objętości i gęstości policz masę potem
wstaw do wzoru na procent
26 lut 13:00
Qulka: w trzecim policz ilość moli kwasu 0,0116dm3 • 1mol/dm3 = 0,0116 mola
potem reakcja
3CaCO3 + 2H3PO4 −> Ca3(PO4)2 +3H2CO3
teraz proporcja
x g −− 0,0116mol
3•Mmol −− 2 mole
i x to masa substancji rozpuszczonej
26 lut 13:05
Qulka: z gęstości i objętości liczysz masę roztworu i wszystko wstawiasz do wzoru na procent
26 lut 13:06
jakubs: Ok, dziękuję <kwaitek>
26 lut 13:08
jakubs:
26 lut 13:08
Qulka: bardziej szczegółowo rozpisać

?
26 lut 13:10
jakubs: Nie nie wystarczy, poradzę sobie jakoś

O15 przyjdzie do mnie kolega i będziemy rozwiązywać egzaminy i wytłumaczę mu te zadanka co
teraz robiłem, więc gdyby
Pani była to byłoby super, bo pewnie będziemy potrzebować
pomocy.
26 lut 13:13
Qulka: po 15 to krótkimi chwilami na telefonie na podglądzie .. jakby jakieś wątpliwości to mogę
napisać ale rozpisywać wzorów to nie bardzo
26 lut 13:18
jakubs: No to super, będziemy wdzięczni za wszelką pomoc
26 lut 13:30