Wykazać , że proste L1 i L2 są równoległe
Mati: Wykazać , że proste L
1 i L
2 są równoległe.Znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej te proste
:
| | x1−2 | | x2−3 | | x3−2 | |
L1: x1−x2+2x3−2=0 , 2x1−x2+3x3−3=0 i L2: |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | −1 | | −1 | |
26 lut 12:02
Mati: Ktoś może pomóc ?
26 lut 14:42
AS: Obierz dwa różne punkty na prostej L1
i jeden punkt na prostej L2.
Następnie ułóż równanie płaszczyzny przez trzy punkty.
26 lut 14:50
Saris: Znajdź wektory kierunkowe prostych w L2 masz podany już na wstępie, L1 możesz zmienić na
postać parametryczną (jedna współrzędna będzie =t) i odczytać. Teraz jeśli te wektory są
proporcjonalne (⇔ liniowo zależne) to są równoległe.
Teraz tak jak napisał AS jeśli płaszczyzna przechodzi przez 2 punkty jednej prostej (czyli
przez całą prostą) i 1 punkt drugiej, a są one równoległe to znaczy, że przechodzi przez całe
2 proste (zawiera je w sobie)
Według równań, które dałeś nie są one równoległe. Także, trzeba sprawdzić czy się przecinają w
jakimś punkcie tzn. porównać x,y,z (zamieniając parametr w jednym z równań na inny). Jeśli
układ będzie miał rozwiązanie to się przecinają i taka płaszczyzna istnieje. Można ją
wyznaczyć biorąc punkt przecięcia, i dowolny punkt z L1 i L2 inny niż punkt przecięcia i
podstawić do wzoru na postać parametryczną płaszczyzny.
Jeśli się nie przecinają to są skośne i nie istnieje taka płaszczyzna, która by zawierała obie
te proste.
26 lut 15:22
Mila:
1)
L1: x1−x2+2x3−2=0 , 2x1−x2+3x3−3=0
x3=t − parametr
x1−x2=−2t+2
2x1−x2=−3t+3
=========== odejmuję stronami
−x1=t−1
x1=1−t
x2=t−1
Równanie parametryczne prostej L1
x1=1−t
x2=−1+t
x3=t
u→[−1,1,1] wektor kierunkowy prostej L1
u→[−1,1,1] || k→=[1,−1,−1], bo u→[−1,1,1]=(−1)*[1,−1,−1]
k→ wektor kierunkowy prostej L2
P1=(1,−1,1)∊L1
P2=(2,3,2)∊L2
w→=P1P2→[1,4,1]
n→=wxk − wektor normalny szukanej płaszczyzny
i j k
1 4 1
1 −1 −1
n→=−3i+2j−5k
π:
−3*(x−2)+2*(y−3)−5*(z−2)=0 uporządkuj równanie i doprowadź do najprostszej postaci
Posprawdzaj rachunki.
26 lut 15:51
Saris: Mój błąd, są równoległe. Błąd w rachunkach
26 lut 15:58