Oblicz pochodną i wyznacz asymptoty funkcji.
Kaśś: | | 23√8 | |
Wyznacz asymptoty i ekstrema funkcji |
| . Czy mógłby ktoś pomóc mi w |
| | x + 1 | |
policzeniu pochodnej?
Gdy ją liczę, wychodzi mi:
Jednak mam potem problem z przyrównaniem jej do zera... Proszę o pomoc.
26 lut 11:38
J:
| | 4 | | −4 | |
f'(x) =( |
| )' = |
| |
| | x+1 | | (x+1)2 | |
26 lut 11:42
PW: Coś nie tak. Jaki jest przepis na funkcję?
26 lut 11:43
Kaśś: Czyli pierwsze mogę wyciągnąć pierwiastek z 8?
26 lut 11:44
J:
a może w liczniku jest: 23√x ?
26 lut 11:44
Kaśś: Racja, wybaczcie błąd. Licznik wygląda tak, jak napisałeś(łaś), J.
26 lut 11:54
J:
jesli sie nie pomyliłem, to w liczniku po uporzadkowaniu dostajesz:
| | 1 | |
teraz podstaw: t = x1/3 i dostajesz równanie: 2t + |
| = 0 |
| | t2 | |
26 lut 12:06
Kaśś: A co się dzieje w liczniku z (x+1)? Bo po uporządkowaniu, go nie zawarłeś.
26 lut 12:27
J:
to jest już po wymnożeniu przez ten nawias
26 lut 12:28
Kaśś: A gdy podstawię zmienną t i rozwiążę to równanie, wyjdą mi miejsca zerowe, które będę mogła już
wstawić do wykresu pochodnej i wyznaczę asymptoty, tak?
26 lut 12:31
J:
| | 2 | |
..powinno być: − |
| (2x1/3 − x−2/3) |
| | 3 | |
26 lut 12:31
J:
nie .. t = x(1/3} i stąd wyliczysz x, dla których pochodna się zeruje
26 lut 12:32
J:
t = x1/3
26 lut 12:32
Kaśś: Okej, dziękuję bardzo. Postaram się to teraz złożyć w całość.
26 lut 12:33
J:
a nie, nie masz liczyć ekstremum , tylko asymptoty , nie musisz przyrównywać pochodnej do 0
26 lut 12:34
Kaśś: Ekstrema też, tylko zapomniałam o tym tu wspomnieć

Ale z tym sobie już poradzę. Problem
miałam jedynie z pochodną i jej przyrównaniem do 0.
26 lut 12:35