Wyznacz równanie
ania: Wyznacz równanie okręgu o promieniu 5, do którego należą punkty A i B.
A(−3;−2) B(5;4)
Proszę o pomoc. Próbowałam sama, ale niestety wychodzi mi zły wynik
26 lut 10:12
J:
szukane równanie: (x−a)2 + (y−b)2 = 25
podstaw współrzędne punktów i z układu równań oblicz: a i b
26 lut 10:13
ania: Tak robiłam i nie mogłam znaleźć prawidłowego wyniku.
26 lut 10:23
J:
pokaż obliczenia, znajdziemy błąd.
26 lut 10:24
ania: | ⎧ | (−3−x)2+(−2−y)2=25 | |
| ⎩ | (5−x)2+(4−y)2=25 |
|
| ⎧ | 9+6x+x2+4+4y+y2=25 | |
| ⎩ | 25−10x+x2+16−8y+y2=25 |
|
| ⎧ | x2+y2+6x+4y=12 | |
| ⎩ | x2+y2−10x−8y=−16 |
|
| ⎧ | x2+y2+6x+4y=12 | |
| ⎩ | −x2−y2+10x+8y=16 |
|
16x+12y=28
4x+3y=7
| | 7 | | 7 | |
x2+( |
| −{4}{3}x)2+6x+4( |
| −{4}{3}x)=12 |
| | 3 | | 3 | |
| | 49 | | 56 | | 16 | | 28 | | 16 | |
x2+ |
| − |
| x+ |
| x2+6x+ |
| − |
| x=12 |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 3 | | 3 | |
9x
2+49−56x
2+16x
2+54x+84−48x=108
−31x
2+6x−25=0
Δ<0
26 lut 10:31
ania: 4x+3y=7
| | 7 | | 4 | | 7 | | 4 | |
x2+( |
| − |
| x)2+6x+4( |
| − |
| x)=12 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 49 | | 56 | | 16 | | 28 | | 16 | |
x2+ |
| − |
| x2+ |
| x2+6x+ |
| − |
| x=12 |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 3 | | 3 | |
9x
2+49−56x
2+16x
2+54+84−48x=108
−31x
2+6x−25=0
Δ<0
26 lut 10:38
J:
5 linijka: x2 + y2 + 6x + 4y = 16
6 linijka: x2 + y2 −10x − 8y = 0
26 lut 10:38
ania: Dlaczego 16? 25−13=12
26 lut 10:42
J:
racja , mój błąd
26 lut 10:46
ania: Czyli jak to ma być?
26 lut 10:47
ania: Robiłam 3 razy ten przykład i ciągle to samo
26 lut 10:47
prosta: : czwarta linijka od dołu: przy 56/9x zamiast 56/9x2
26 lut 17:27