geometria analityczna
M: Punkt C (5,−1) należy do okręgu (x−2)2+(y+1)2=9 a prosta x−2y−4=0 przecina go w pkt A i B.
Oblicz pole trójkąta ABC
26 lut 09:51
PW: Rozwiązać układ równań
| | ⎧ | (x−2)2 + (y+1)2 = 9 | |
| | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x = 2y+4 | |
− otrzymam dwa rozwiązania (dwie pary liczb), które są współrzędnymi A i B.
Gdy już to zrobisz, poradzimy jak obliczyć pole trójkąta.
26 lut 09:58
J:
Mając ABC , wyznaczyszsz równanie wysokości , potem obliczysz wysokość , podstawę AB i na końcu
szukane pole
26 lut 10:00
M: Mam wysokość ale jak obliczyć podstawę?
26 lut 10:10
J:
odległość punktów A i B
26 lut 10:14