prawdopodobieństwo
pol: 1) Spośród cyfr 0,1,2....9 losujemy kolejno bez zwracania cztery. Ile wynosi pawdopodobieństwo
utworzenia z tych cyfr liczbę nieparzystą jeśli wiadomo że suma jej pierwszej o ostatniej
cyfry jest równa 7.
2) rzucono sześcienną kostką do gry na której 6 pojawia się trzy razy rzadziej niż pozostałe
liczby oczek a następnie monetą na której reszka wypada trzy razy częściej niż orzeł. OOblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia: wyrzucono parzystą liczbę oczek i orła.
3) oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych dziesięciocyfrowych, których iloczyn cyfr jest
równy 36
26 lut 09:37
J:
1)
IΩI = 10*9*8*7
A:
2XX5 − 8*7 możliwości
4XX3 − 8*7 możliwości
6XX1 − 8*7 możliwości
| | IAI | |
IAI = 3*8*7 P(A) = |
| |
| | IΩ | |
26 lut 10:04
pol: W pierwszym ma wyjść 3/7 a tu nie wychodzi
26 lut 10:09
PW: 3)
Iloczyn 36 powstanie tylko wtedy
*), gdy mnożymy
2·2·3·3 lub 2·2·9 lub 2·3·6 lub 4·9 lub 6·6 lub 4·3·3
− mówiąc dokładniej w zapisie liczby dziesięciocyfrowej musi być:
a) dwie 2, dwie 3 i sześć jedynek
b) dwie 2, jedna 9 i siedem jedynek
c) po jednej z cyfr 2, 3, 6 i siedem jedynek
d) jedna 4, jedna 9 i osiem jedynek
e) dwie 6 i osiem jedynek
f) jedna 4, dwie 3, siedem jedynek.
Obliczmy ile jest możliwości utworzenia liczb postaci a). Wybieramy dwa miejsca z 10 − na nich
będą cyfry 2, z pozostałych 8 miejsc wybieramy 2 − na nich będą 3, pozostałe miejsca
wypełniany cyframi 1.
Podobnie liczymy możliwości utworzenia liczb postaci b), c) i d).
Uwaga. Zamiast liczenia za pomocą iloczynu kombinacji można zastosować wzór na liczbę
10−elementowych permutacji z powtórzeniami.
−−−−−−−−−−−−−−−−−
*) Liczbę 36 można też przedstawić jako 3·12 lub 1·36, ale nie ma takich cyfr
26 lut 10:33
PW: Do zadania 1. Myślę, że jest to zadania "na prawdopodobieństwo warunkowe" − trzeba obliczyć
prawdopodobieństwo wylosowania nieparzystej pod warunkiem, ze suma pierwszej i ostatniej cyfry
jest równa 7.
26 lut 10:38
Andrzejjj: |Ω|=10*9*8*7=5040
A − otrzymamy liczbę nieparzystą
B − suma pierwszej i ostatniej cyfry to 7
|A|=5*9*8*7=2520
|B|=1*7*7+7*8*7=441
|A∩B|=1*3*7+3*8*7=189
P(A|B)=P(A∩B)/P(B)=(189/5040)/(441/5040)=189/441=3/7
26 lut 10:41
Andrzejjj: |Ω|=10*9*8*7=5040
A − otrzymamy liczbę nieparzystą
B − suma pierwszej i ostatniej cyfry to 7
|A|=5*9*8*7=2520
|B|=1*7*7+7*8*7=441
|A∩B|=1*3*7+3*8*7=189
P(A|B)=P(A∩B)/P(B)=(189/5040)/(441/5040)=189/441=3/7
26 lut 10:41