Oblicz promień kuli opisanej na ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
maja23: Oblicz promień kuli opisanej na ostrosłupie prawidłowym czworokątnym, którego krawędzie boczne
mają długość 20 cm, a jego pole podstawy wynosi 324 cm2
26 lut 00:30
pudel i hanecka:
Rozwiąż na R układ równań:
| ⎧ | 2R−h=s | |
| ⎜ | R2=(R−s)2 +r2 | |
| ⎨ | l2 =r2 + h2 |
|
| ⎩ | 0,5S2=r2 | |
gdzie s−to tak zwana strzałka wycinka kuli w którego podstawę
wpisany jest kwadrat−podstawa ostrosłupa.Do znaczenia pozostałych
oznaczeń dojdź sama
26 lut 11:52
Eta:

Przekrój osiowy to trójkąt ABC
b=20 , a
2=324 ⇒a=18 , d
p=a
√2= 18
√2
| | 20*20*18√2 | | 18√2*h | |
R= |
| , P(ABC)= |
| =.......... |
| | 4P | | 2 | |
R= ........ V
kuli=............
teraz tylko dokończ rachunkii i to wszystko
26 lut 12:31
Eta:
Pozdrawiam
Haneckę z pudlem
26 lut 12:32