wyznacz odwrotność liczby
in.: wyznacz odwrotność liczby
nie zgadza mi się odp.
x= 2−
3√3
| 1 | | 2+ 3√3 | | 2+ 3√3 | |
| * |
| = |
| |
| 2− 3√3 | | 2+ 3√3 | | 4−3√9 | |
teraz usuwam niewymierność
| | 2+ 3√3 | | 4+3√9 | | 11+43√3+23√9 | |
|
| * |
| = |
| |
| | 4−3√9 | | 4+3√9 | | 4−(3√9)2 | |
25 lut 23:56
Qulka: musisz zastosować wzór na różnicę sześcianów .. tak się nigdy nie pozbędziesz pierwiastka
25 lut 23:58
Qulka: pomnóż górę i dół przez (4+23√3 +3√9)
25 lut 23:59
Eta:
Którą "górę" ? i "dół" ?
26 lut 00:02
Mila:
| 1 | | 1 | | 22+2*3√3+3√32 | |
| = |
| * |
| = |
| 2−3√3 | | 2−3√3 | | 22+2*3√3+3√32 | |
Korzystasz z wzoru:
a
3−b
3=(a−b)*(a
2+ab+b
2)
a=2, b=
3√3
26 lut 00:04
in.: mówisz już w tym ostatecznym ułamku 11+...?
26 lut 00:11
Qulka: ja zdecydowanie o tym pierwszym
26 lut 00:12
Qulka: bo u Ciebie 4•4=4
26 lut 00:17
in.: czyli jak usuwam niewymiernosc z ulamka gdzie pierwiastek jest 3 stopnia to korzystam ze wzorów
na szczescian a jak pierwiastek drugiego stropnia to wzorów tych z kwadratem?
26 lut 00:18
Qulka: tak
26 lut 00:23