[Z[suma czynników np.]] U{1}{1*3}+U{1}{3*5}+U{1}{5*7}+...U{1}{2013*2015}
Michał: Witam,
Mam problem z zadaniami pewnego typu. Zawszę liczę je manualnie, z czym schodzi duuużo czasu,
zależności wychodzą, ale może da sie to jakoś zautomatyzować.
Uzasadnij, że liczba jest liczbą całkowitą.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
M= |
| + |
| +...+ |
| |
| | √1+√4 | | √4+√7 | | √97+√100 | |
Tutaj znalazłem po obliczeniach zależność że to M jest równe U{−1+
√ostatnia liczba pod
pierwiastkiem}{3} ale nie ukrywam, że zawsze zajmuje mi to dużo czasu, a tu gdzie są
pierwiastki, bardzo łatwo o pomyłkę.
Albo zadanie typu.
Oblicz sumę.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +... |
| |
| 1*3 | | 3*5 | | 5*7 | | 2013*2015 | |
Tutaj łatwiej zależność złapać, na zasadzie dodawania kolejnych wyrazów, bo jest to
| ilość wszystkich czynników | |
| |
| liczba w mianowniku, która występuje nieparzyście(ostatnia) | |
Macie na to jakiś sposób bardziej matematyczny

?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc z góry
25 lut 23:50
Qulka:
więc w drugim całość pomnóż przez dwa, a potem wynik podziel przez dwa
26 lut 00:02
Qulka: zauważ że te środkowe ułamki Ci się skrócą bo są na zmianę raz + raz −
26 lut 00:02
Michał: Nie rozumiem, jak raz + raz −? Nie mogłem wczoraj napisać, bo nie wysyłało mi postów,
przepraszam, bo wyglądało jakbym olał sprawę.
26 lut 10:40
Qulka:
| 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| + |
| + |
| +.... = 1/2• ( |
| + |
| + |
| +.... ) = |
| 1•3 | | 3•5 | | 5•7 | | 1•3 | | 3•5 | | 5•7 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=1/2•( |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| ...)=1/2•( |
| − ostatni ) |
| | 1 | | 3 | | 3 | | 5 | | 5 | | 7 | | 1 | |
26 lut 12:57
Michał: Aha, faktycznie. Długo do tego dochodziłem ale to jest prawda

.
A ten pierwszy przykład?
sorki, że was tak męczę, ale takie zadania ciężko mi przychodzą, nie mam doświadczenia w
matmie, bo na poważnie uczę się jej kilka miesięcy (+−5)
26 lut 20:46
wmboczek: usuwasz niewymierności i obserwujesz co się skraca
26 lut 20:49
Mila:
Itd
Mozesz tak zrobic, aby w mianowniku była dodatnia liczba
26 lut 20:55
Michał: Dobra, dziękuję bardzo. Zawsze bazowałem właśnie na własnych obserwacjach i jak już widziałem
podobne zadania któryś raz z kolei to pomyslałem, że to dotyczy jednej konkretnej właściwości.
A jednak nie
26 lut 21:25