Oblicz o ile podniósł się poziom wody w naczyniu.
maja23: Do naczynia z wodą w kształcie sześcianu o krawędzi długości 4 dm wrzucono kulkę o średnicy 20
cm. Kulka całkowicie zanurzyła się w wodzie. Oblicz o ile podniósł się poziom wody w naczyniu.
Wynik zaokrąglij do 1 mm.
25 lut 23:46
Qulka: V=4/3 π 13 = 4,1887dm3
4,1887 / 16 = 0,2617994 dm= 26mm
26 lut 00:10
pigor: ..., z warunków zadani, jeśli
x= ? mm, to z warunków zadania: V
wzrostu= V
kulki ⇒
⇒ 400
2x =
43π*100
3 ⇔ 16*10
4x=
43π* 10
6 ⇔
⇔ 4x=
13π* 100 ⇔
x= 253π=
26 ±1[mm] ...
26 lut 00:33