O ile procent zwiększy się powierzchnia tego otworu, a o ile procent wzrósł jego
maja23: Otwór o średnicy 5 mm powiększono wiertłem o średnicy 1 cm.
O ile procent zwiększy się powierzchnia tego otworu, a o ile procent wzrósł jego obwód?
25 lut 23:36
pigor: ..., np. tak : z warunków zadania :
P=πr
2=π*2,5
2=
6,25π ⇒
P' =π5
2= 25π=4* 6,5π=
4Po=400%P,
a więc
pole powierzchni otworu zwiększyło się
o 300%;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2p= 2πr=2π*2,5=
5π ⇒
2p' =2π*5=10π=2*5π=
2p=200%Ob,
zatem
obwód otworu wzrosło
o 100%. ...
26 lut 00:03
Eta:
P'=4*6,25= 4Po
26 lut 00:11
maja23: nie rozumiem o co tu chodzi ? da się to rozpisać jakoś jaśniej np. z komentarzem?
26 lut 00:13
Eta:
Masz rozpisane........komentarz ...
kolorami
26 lut 00:15
maja23: tylko,że mój nauczyciel tego tak nie przyjmie. może da się to zapisać jakoś inaczej?
26 lut 00:18
Eta:
1 otwór : r=2,5 mm to jego pole πr
2= 6,25π
2 otwór : r= 5mm to jego pole π r
2= 25π
pole powierzchni otworu wzrosło o 400%−100%=300%
podobnie obwód:
26 lut 00:26
pigor: ...

, bardzie j łopatologicznie nie mogłem rozpisać,
a więc, szkoda czasu przejmować się takimi zadaniami ...
26 lut 00:39
Eta:
26 lut 00:42