pomocy
kasia1: oblicz (
√4−√15−
√4+√15)
2
zaczęłam to robić z wzoru skróconego mnożenia
(a−b)
2
ale wynik wychodzi inaczej niż w odp.
25 lut 23:34
5-latek: (p{4−√15)2=
2*√4−√15*√4+√15=2√(4−√15)(4+√15)= widzisz wzor skroconego mnozenia ?
√4+√15)2=
25 lut 23:39
PW: kasiu, kwadrat pierwszego plus kwadrat drugiego minus podwojony iloczyn
(√4−√15)2 = 4−√15
(√4+√15)2 = 4+√15
−2(√4−√15)(√4−√15) = −2√(4−√15)(4+√15) = −2√42 − (√15)2 = −2√16 −15 = −2.
Po dodaniu wszystkich trzech składników mamy
4 − √15 + 4 + √15 − 2 = 6.
Pewnie się niepotrzebnie wysilam, bo to samo podpowiadał 5−latek, ale mu nie
podziękowałaś, więc uznałem że dalej nie wiesz.
26 lut 09:23