matematykaszkolna.pl
Stereometria - ostrosłup prawidłowy czworokątny. Patryk: rysunekWitajcie, mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego kąt OES (czerwony łuk) jest prostokątny? Robiłem kilka zadań z tym i dla mnie jest już to oczywiste (raz zauważyłem w odpowiedzi), ale nie wiem skąd się to wzięło. Jeśli słabo widać, to chodzi o kąt między wysokością płaszczyzny przechodzącej przez przekątną BD i punkt E, a krawędzią boczną ostrosłupa. nie musi być rysunków (chyba że ciężko będzie mi szło kumanie o co chodzi )
25 lut 22:18
Patryk: rysunekA to widok tego trójkąta, o którym mowa.
25 lut 22:20
prosta: tw. o trzech prostych prostopadłych....tak mi intuicja podpowiada
25 lut 22:29
prosta: krawędź CS jest prostopadła do płaszczyzny trójkąta BDE, zatem do każdej prostej przechodzącej przez E
25 lut 22:31
Tadeusz: Pewnie w treści zadania "biegało" o kąt dwuścienny Ale nie istotne Zauważ, że proste zawierające odcinki BE i DE są prostopadłe do SC Proste te wyznaczają zatem płaszczyznę prostopadłą do SC a skoro tak to wszystkie proste leżące na tej płaszczyźnie są prostopadłe do SC
25 lut 22:37
Tadeusz: prosta ... nie muszą nawet przechodzić przez E Pytanie: czy prosta zawierająca BD jest prostopadła do CS
25 lut 22:40
Patryk: Dziękuję za odpowiedź. I dla uściślenia, w zadaniach często jest właśnie podany kąt dwuścienny, ale trzeba to wykorzystać np wyznaczenia wysokości ostrosłupa, ale komu ja to piszę, pewnie Pan ma dużo większy staż z matmą ode mnie emotka
25 lut 22:45
Tadeusz: a tak "poza konkursem" .... odpowiesz na moje pytanie napisane na czerwono? −emotka
25 lut 23:01
Patryk: Zastanawiałem się nad tym i hmm... Skoro każda prosta należąca do płaszczyzny jest prostopadła do prostej CS, a odcinek BD zawiera się w tej płaszczyźnie, to... Chyba tak?
25 lut 23:03
Patryk: Ale jak próbuję sobie to wyobrazić, to średnio mi się to podoba
25 lut 23:05
25 lut 23:15
Tadeusz: ... oczywiście tak w tym przypadku jest bo w podstawie masz kwadrat (gdyby był prostokąt a≠b ... to nie)
25 lut 23:21
Patryk: Hmm, czyli jest, racja?
25 lut 23:21
Patryk: Nie odświeżyłem Dziękuję za odnośnik, ciekawa strona.
25 lut 23:22
Patryk: No i wszystko stało się jasne. Jeszcze raz dziękuję za poświęcony mi czas. Pozdrawiam i życzę dobrej nocy emotka
25 lut 23:26
Tadeusz:emotka dzięki
25 lut 23:43