Znajdź macierz X i det(X) z równań
Dawid: Witam polecenie zadania mojego to
Znajdź macierz X i det(X) z równań:
a) 2B*BT−2A+3X=4A
oczywiście macierz A i B mam podaną.
Moje pytanie jak wyznaczyć X potraktować to równanie jak zwykłe równanie ?
3X po lewej reszta na prawą a następnie podzielić przez 3 obustronnie ?
Dziękuje za pomoc
25 lut 22:15
Qulka: tak, przez skalar możesz, z dzieleniem przez macierz jest więcej zachodu
26 lut 00:15
Dawid: Więc
3X=6A−2B*B
T
?
1 mar 20:37
Dawid: I czy jeśli mam
AT= 2 0
3 2
to A= 2 3
0 2
?
1 mar 20:50
Dawid: Ktoś coś wie

?
1 mar 21:02
Saris: Tak, dobrze.
1 mar 21:07
Dawid: Jedno i drugie dobrze

?
1 mar 21:17