matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Objetosc walca
kiczn:
Po rozwinięciu powierzchni bocznej walca na płaszczyźnie otrzymano kwadrat o boku 2π . Ile wynosi objętość tego walca?
25 lut 21:39
Michał:
h=2π 2π=2πr r=1 V=πr
2
*h=π*1*2π=2π
2
25 lut 22:01