matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania wielomianowe i funkcja kwadratowa
blueberry23:
Rozwiąż równanie: 3x
3
−2x
2
+2x+1=0 Rozwiąż nierówność: 5*pierwiastek z x−3 > x+1 Proszę o pomoc !
25 lut 21:09
irena_1:
3x
3
+x
2
−3x
2
−x+3x+1=0 (3x+1)(x
2
−x+1)=0
1
x=−
3
25 lut 21:17
irena_1:
5
√
x−3
>x+1 x≥3 25(x−3)>x
2
+2x+1 25x−75>x
2
+2x+1 x
2
−23x+76<0 Δ=529−304=225
23−15
23+15
x
1
=
=4 , x
2
=
=19
2
2
x∊(4; 19)
25 lut 21:20
blueberry23:
Skąd wziął się ten zapis
25 lut 21:21
blueberry23:
w przykładzie 1 ?
25 lut 21:22
irena_1:
1
1
Jednym z pierwiastków jest x=−
, czyli wielomian dzieli się przez (x+
), ale masz
3
3
3x
3
, więc można wielomian podzielić przez (3x+1)
25 lut 21:24
blueberry23:
Dziękuję !
25 lut 21:26
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick