matematykaszkolna.pl
g.: kilka pytań dotyczących poprzednich zadań, które zamieściłam zw. z kryterium porównawczym i zbieżnością bezwzględną. proszę o wyjaśnienie... pytania w szczególności kierowane do b. , który "zajmował się mną" emotikonka ale jak ktoś inny wie to proszę o odpowiedźemotikonka 1. czy przy stosowaniu kryterium porównawczego szereg bn ustalamy sami czy musi on wynikać z an (czyli tego podanego, pierwotnego przykładu?) np. był szereg 3n + 4n ------------ 5n i wg kryt. porównawczego jest 0 < (3/5)n + (4/5)n < 2 * (4/5)n 2 * (4/5)n <- właśnie o to mi chodzi. czy to zostało stworzone, żeby nierówność była prawdziwa? bo to nijak nie wynika z pierwotnego szeregu... 2. 1/ 2nn+1 -> skąd się wzięło później 1/ 2n3/2. wiem, że 2 n1 * n1/2 ale jest jeszcze ta jedynka.... 3. co do zbieżności bezwzględnej. przykład (-1)n 5n/ (n+4)n. tutaj stosuję kryt. Leibniza ale wiem jedynie, że szereg jest zbieżny. co z tą bezwzględnością? w końcu na początku jest (-1)n... co w module daje 1n. to ma jakieś znaczenie? Proszę o wyjaśnienie emotikonka
21 paź 21:42
b.: ,, który "zajmował się mną" '' melduję się emotikonka ,,2 * (4/5)n <- właśnie o to mi chodzi. czy to zostało stworzone, żeby nierówność była prawdziwa? bo to nijak nie wynika z pierwotnego szeregu... '' Dam kilka odpowiedzi: 1a. Oczywiście, że nierówność musi być prawdziwa. emotikonka 1b. Poza tym, nie każda nierówność coś da. Tutaj szereg an = (3/5)n+(4/5)n okazuje się zbieżny, więc trzeba napisać nierówność 0 < an < bn dla pewnego bn takiego, że szereg ∑bn jest zbieżny. Np. prawdą jest, że 0 < (3/5)n +(4/5)n < 1+1=2 (*) ale szereg ∑2 (o wyrazach =2) nie spełnia war. koniecznego, więc jest rozbieżny. Czyli (*) jest prawdziwa, ale bezużyteczna. 1c. No dobrze, ale skąd wiadomo, jakie wziąć bn? No właśnie na tym polega trudność w stosowaniu kryt. por., że w zasadzie znikąd tego nie wiadomo emotikonka choć oczywiście po rozwiązaniu pewnej liczby zadań nabiera się pewnego doświadczenia. Trochę tak samo jest z tw. o 3 ciągach -- tam też nie wiadomo z góry, jakie kokretnie trzeba wziąć ciągi ograniczające. 1d. Czy tutaj musieliśmy wziąć 2*(4/5)n? NIe, mogliśmy np. wziąć 3*(4/5)n albo 2*(0,999)n, też byłoby dobrze. Wybór 2*(4/5)n jest jednak naturalny... 2. No właśnie, ta 1 nam przeszkadza. Pozbywamy się jej pisząc nierówność n+1 > n czyli 1/n+1 < 1/n Na tym właśnie rzecz polega w kryt. por.: chcąc pokazać, że ∑an jest zbieżny (an>0), upraszczamy sobie sprawę rozważając szereg bn o wyrazach większych (an<bn), ale za to prostszej postaci. 3. Jeśli zastosujesz kryt. L., dostaniesz tylko zbieżność, nic więcej. Po wzięciu modułu znika (-1)n i już nie można stosować kryt. L. Jeśli chcesz dostać bezwzględną zbieżność, potrzebujesz innego argumentu, np. tutaj wystarczy kryterium Cauchy'ego.
22 paź 12:04
g.: dobrze rozumiem. troszkę to trudne tak wymyślić jakiś ciąg z niczego... emotikonka mam pytanie do 3. tak więc | (-1)n * 5n/ (n+4)n | = 1n * 5n / (n+4)n i to 1n możemy pominąć, bo zawsze jeżeli n>0 to będzie 1. tak więc liczę tylko 5n / (n+4)n z kryterium Cauchy'ego i wtedy otrzymuję bezwzględną zbieżność. Tak?
22 paź 15:27
g.: i jeszcze jedno pytanko do 2. to o co pytałam odnosi się do przykładu: √n+2 - √n+1 n+2 - n - 1 1 --------------------- = -------------------- = --------------------- = n n(√n+2+√n+1) n(√n+2+√n+1) √n+2 ≥ √n+1 czyli an = 1 / n(√n+2+√n+1) mniejsze od 1/ 2n √n+1 i tutaj muszę napisać to o czym mi napisałeś -> n+1 > n, czyli 1/√n+1 < 1/√n i teraz dopiero mogę napisać 0 < 1/2nn+1 < 1/2n3/2 emotikonka
22 paź 15:33
b.: 1. ,,tak więc liczę tylko 5n / (n+4)n z kryterium Cauchy'ego i wtedy otrzymuję bezwzględną zbieżność. Tak?'' Tak. 2. Tak, teraz to jest bardzo dokładnie napisane, krok po kroku. (Czy tak musisz pisać, to nie wiem, to inna sprawa emotikonka ale w ten sposób chyba każdy widzi, skąd się co bierze)
22 paź 18:26
g.: ok dziękuję emotikonka
22 paź 21:32