usuń niewymierność
Jankes: 3+√33−√3 żeby usunąć nie wymierność
3+√33−√3 * 3+√33+√3 = 11+6√27 tak mi wychodzi co robię źle ?
25 lut 20:37
Tadeusz:
a jak Ci może wyjść 11 ....a jak 7
Dawaj jeszcze raz −
25 lut 20:43
dero2005:
wszystko
| 3+√3 | | 3+√3 | | (3+√3)2 | | 9+6√3+3 | | 12+6√3 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| = |
| 3−√3 | | 3+√3 | | 9−3 | | 6 | | 6 | |
25 lut 20:46
Jankes: w liczniku nie powinienem pomnożyć (3+√2) * (3+√2) = 9+3√2+3√2+2
25 lut 20:48
Jankes: o jejciu jak zawsze mój błąd przepraszam
25 lut 20:49
Jankes: moja niewymierność powinna wyglądać tak że zamiast 3 pod pierwiastkiem powinno być 2. w takim
przypdku wychodzi mi tak jak napisałem 20:48
25 lut 20:51
Jankes: 3+√23−√2
25 lut 20:52
dero2005:
| 3+√2 | | 3+√2 | | 11+6√2 | |
| * |
| = |
| |
| 3−√2 | | 3+√2 | | 7 | |
25 lut 20:54