Sprawdź czy poniższa równość jest prawdziwa
Jankes: √2−√3=√5−2√6
√2−√3=√5−2√6 /2
2−2√6+3=5−2√6
0=0
czy to jest zrobione dobrze?
I czy jak podniosę to wyrażenie
√5−2√6 do potęgi to wychodzi mi zawsze liczba pod pierwiastkiem czy to jest inna zasada?
25 lut 20:14
irena_1:
√3>√2, czyli √2−√3<0
Wartość pierwiastka jest zawsze nieujemna, więc
√2−√3≠√5−2√6
5−2√6=(√2−√3)2
√5−2√6=|√2−√3|=√3−√2
25 lut 20:16
Jankes: czyli równość nie jest prawdziwa. Ale mimo to nie rozumiem muszę chyba pogłówkować
25 lut 20:29
Jankes: √2−√3 nie możemy odjąć większe pierwiastka od mniejszego na to wychodzi ?
25 lut 20:30
Jankes: a potem podniosłaś do kwadratu i w tym 5−2√6
zniknął Ci pierwiastek ?
25 lut 20:33
AV: Jest dobrze. Tak, zawsze otrzymasz wyrażenie podpierwiastkowe podnosząc do kwadratu pierwiastek
z dowolnej liczby dodatniej na zbiorze R. Dla nieparzystych stopni mogą być to także,
dodatkowo, wartości ujemne.
25 lut 20:35