1 | ||
−3∫0 | dx = ... | |
x2 + 3x |
1 | A | B | |||
= | + | ||||
x(x + 3) | x | x + 3 |
x(x + 3) | Ax(x + 3) | Bx(x + 3) | |||
= | + | ||||
x(x + 3) | x | x + 3 |
1 | ||
A = | ||
3 |
1 | ||
B = − | ||
3 |
1 |
|
| |||||||||||||||
= | − | ||||||||||||||||
x(x + 3) | x | x + 3 |
1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
x(x + 3) | 3x | 3(x + 3) |
1 | 1 | |||
... = −3∫0 | dx − −3∫0 | dx = | ||
3x | 3(x + 3) |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
= | −3∫0 | dx − | −3∫0 | dx = | ||||
3 | x | 3 | x + 3 |
1 | 1 | |||
= | ln(x)−3|0 − | ln(x + 3)−3|0 = | ||
3 | 3 |
ln(x) − ln(x + 3) | [ln(0) − ln(−3)] − [ln(−3 + 3) − ln(0 + 3)] | |||
= | −3|0 = | = | ||
3 | 3 |
ln(0) − ln(−3) − ln(0) + ln(3) | ln(3) − ln(−3) |
| |||||||||||||
= | = | = | = | ||||||||||||
3 | 3 | 3 |
ln(−1) | ||
= | = sprzeczność | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |