funkcje liniowe / prosta na płaszczyźnie
Do sprawdzianu: 1.
Równanie prostej przecinającej oś OX w punkcie (a,0), gdzie a≠0 i oś y w punkcie (0,b), gdzie
b≠0,
| | x | | y | |
można zapisać w postaci: |
| + |
| = 1 |
| | a | | b | |
Jest to równanie odcinkowe prostej.
Wyznacz równanie odcinkowe prostej przechodzącej przez punkty (0,−2) i (5,0). Przekształć to
równanie do postaci kierunkowej.
2.
Wyznacz wzór funkcji liniowej, której miejscem zerowym jest liczba 3 i która przyjmuje wartości
większe od 4 tylko dla x>0
3. Wyznacz liczbę miejsc zerowych funkcji f(x) = (k
2−16)x+4−k w zależności od parametru k.
4. Udowodnij, że jeśli funkcja liniowa f spełnia warunek f(x+2)−f(x)=−3 to jest ona funkcją
malejącą.
6.Wyznacz takie wartości parametru m, aby prosta y=(2−m)x+1 miała punkt wspólny z odcinkiem o
końcach A=(−1,4) i B=(2,3)
5. Wyznacz taką wartość parametru m, aby proste l
1 i l
2 były równoległe jeżeli :
l
1:3x+2=0, l
2:(m−1)x−my+5=0
7. Dla jakich wartości parametrów k i m rozwiązaniem układu równań
(k−1)x+my=2
(mx−ky =3k+16
(To w klamerkach)
jest para liczb: x=2 i y=3
Proszę o pomoc − dostałem zestaw w ramach przygotowania do sprawdzianu, ale nie wiem jak się do
tego zabrać. Proszę o rozwiązanie wraz z wytłumaczeniem.
Z góry dziękuję