z treścią
Rinn: Pan Nowak pożyczył od brata pewną sumę pieniędzy. Zobowiązał się do zwrotu pożyczki w 10
ratach, z których każda następna miała być większa od poprzedniej o 1% pożyczonej kwoty.
Oblicz wysokość pożyczki i wysokość 6. raty, wiedząc, że ostatnia rata wyniesie 2900.
Odp: wysokość pożyczki wynosiła 20 000
Tylko jak to obliczyć?
25 lut 19:51
Tadeusz:
z tego wynika, że Pan Nowak miał SUPER BRATA −
Pożyczył kasę z zerowym oprocentowaniem
Raty stanowią ciąg:
R, R+0,01K, R+0,02K, ... , R+0,09K
i masz ukłąd równań:
10R+0,45K=K
R+0,09K=2900 R=2900−0.09K i do pierwszego 10(2900−0.09K)+0,45K=K