matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Kateryna:
Proszę o pomoc oblicz: [(9+4
√
5
)
1/2
+(9−4
√
5
)
1/2
]
2
25 lut 19:46
irena_1:
[
√
9+4
√
5
+
√
9−4
√
5
]
2
=9+4
√
5
+9−4
√
5
+2
√
(9+4
√
5
)(9−4
√
5
)
= =18+2
√
81−80
=18+2
√
1
=18+2=20 9+4
√
5
=(2+
√
5
)
2
9−4
√
5
=(2−
√
5
)
2
=(
√
5
−2)
2
(2+
√
5
+
√
5
−2)
2
=(2
√
5
)
2
=4*5=20
25 lut 20:00