matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
lel:
jak obliczyć taką granicę?
6x + 2
lim
3x + 1
1
x→ −
po ujemnych
3
25 lut 19:29
irena_1:
6x+2
2(3x+1)
1
=
=2 dla x≠−
3x+1
3x+1
3
1
6x+2
lim
x→−
=2
3
3x+1
6x+2
1
Funkcja f(x)=
to funkcja f(x)=2 dla x≠−
3x+1
3
25 lut 19:44