podobieństwo trójkątów
Adrian: Przekątne AC I BD czworokąta ABcD wpisanego w okrąg, przecinają się w puncie S. Oblicz miarę
kąta ACD, jeśli masz dane ∡DAB = 80 st. , ∡BSC=50 st i ∡ABC = 110 st.
Jak to zrobić ?
25 lut 19:01
Adrian: ?
25 lut 19:12
Tadeusz:
skoro ∡BSC=50
o to ∡ASD=

więc ∡ACD=
25 lut 19:44
Adrian: ASD = 50 ale ACD to nie wiem
25 lut 20:38
Tadeusz:
to kąty oparte na tym samym łuku z tym, że jeden jest środkowy a drugi wpisany
25 lut 20:39
Adrian: Ale na podstawie tego nie dowiadujemy się ile wynosi ACD
25 lut 20:52
Eta:

W trójkącie BSC : 50
o+110
o−α+100
o−α= 180
o ⇒
α=|<ACD|=....
25 lut 20:58
Adrian: Dziekuję
25 lut 21:04
Eta:
25 lut 21:22
?: Skąd się wzięło tam że kat ADC ma 70 stopni ?
26 lut 20:01
26 lut 20:44