brak pomysłu
W wycinek koła o kącie środkowym 60* wpisano koło.
Wyznacz stosunek pola koła do pola wycinka.
jak się za to zabrać?
ok wpadłem na to
zielona kreska − R
| r | ||
sin30* = | ||
| R −r |
| 1 | r | ||
= | |||
| 2 | R −r |
| R | ||
r = | ||
| 3 |
| 1 | 3 | |||
R=2r+r=3r Pw= | πR2= | πr2 , Pk=πr2 | ||
| 6 | 2 |
| Pk | |
=...... | |
| Pw |
| 60 | ||
Pw = | R2π | |
| 360 |
| R2 | ||
Pk = πr2 = π | ||
| 9 |
dziękuję
| Pr | π r2 | π r2 | |||
= | = | = | |||
| PwR | 12R2α | 12 (3r)2*13π |
| r2 | 1 | 2 | ||||
= | = | = | . ... ![]() | |||
| 12 9r2*13 | 32 | 3 |
niestety ... jak zwykle .