równianie
ratatata: rozwiąż równianie
25 lut 18:55
Eta:
x={−2,0,2}
25 lut 18:58
ratatata : wynik znam, ale jak to rozpisać ?
25 lut 18:59
Patryk: x
2=t, tak będzie łatwiej
25 lut 19:01
Eta:
x4=4x2 ⇒ x2(x2−4)=0 ⇒ x2(x+2)(x−2)=0 ⇒ x=.........
25 lut 19:03
pigor: ..., np. tak : x∊R, to
14x4= x2 /*4 ⇔ x
4−4x
2= 0 ⇒ x
2(x
2−4)= 0 ⇒
⇒ x
2=0 v x
2=4 ⇔
x=0 v |x|=2 ⇔
x∊{ 0,−2,2 } . ...
25 lut 19:06
ratatata : dziękuję bardzo za pomoc
25 lut 19:07
Dziadek Mróz:
x
4 − 4x
2 = 0
x
2(x
2 − 4) = 0
x
2 = 0 x
2 − 4 = 0
x = 0 (x + 2)(x − 2) = 0
x = −2 i x = 2
25 lut 19:12