funkcje kwadratowe z parametrem
Rinn: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)=√1−x − √−x2+2mx−4 jest zbiór
jednoelementowy.
Równianie ma jeden pierwiastek, gdy
a>0
Δ=0
czy coś jeszcze?
i jak obliczyć deltę z takiej funkcji
25 lut 18:39
prosta: pierwszy pierwiastek ma sens dla x≤1.
Dla drugiego trzeba tak ustalić m , by mniejsze miejsce zerowe funkcji kwadratowej było równe
1.
Obliczmy: −1+2m−4=0
m=2,5
25 lut 18:51
Rinn: z pewnością nie tak się to liczy
25 lut 19:10
Mikołaj:

Pomysł prostej był ok, tylko trzeba go trochę dopracować
25 lut 19:27
prosta: to tylko rysunek do tego, co napisałam
25 lut 19:29
Mikołaj: Albo nawet nie trzeba dopracowywać, bo jest ok

No i mój rysunek jest do poprawy.
Punkt wspólny to x=1, a ja zaznaczyłem x=−1. No ale już wiesz o co chodzi.
25 lut 19:31
Rinn: trzeba rozpatrzyć kilka przypadków, tylko nie wiem jakich :v
25 lut 19:31
Rinn: przynajmniej tak nam powiedziano, a zadanie jest za 6 pkt..
Jeśli to są całe obliczenia, to coś z punktacją musi być nie tak
25 lut 19:33
prosta: dla wyznaczenia dziedziny należy zapisać dwa założenia:
1−x≥0 i −x2+2mx−4≥0
x≤1 x∊<x1,x2> ( o ile Δ≥0) ( gdyby Δ<0 to druga nierówność nie miałaby rozwiązań)
25 lut 19:33
prosta: można trochę podrążyć temat :i uzasadnić szczegółowo swój punkt widzenia: dla m=−2,5:
f(x)=√1−x−√−(x−1)(x−4)
25 lut 19:38
Rinn: okej, dzięki
25 lut 19:43
pigor: ..., jak się wyśpię ...

wrócę tu., a teraz dobranoc..
26 lut 01:52
pigor: ... , dla jakich wartości parametru m dziedziną
funkcji
f(x)= √1−x− √−x2+2mx−4 jest zbiór jednoelementowy ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., naciskany przez ...

moją Maję czas spełnić obietnicę, na to
podobno 6 pkt. zadanie, a widzę to tak :
funkcja f ma sens, czyli D
f: 1−x ≥0 i −x
2+2mx−4≥0 ⇔
x≤1 i x2−2mx+4≤0,
a ten
układ warunków ma dokładnie
jednoelementowy zbiór rozwiązań ⇔
⇔ parabola
g(x)= x2−2mx+4 ma :
(1−no miejsce zerowe nie większe od 1)
v (2 m.z.niezerowe x
1<x
2 i x
1=1) ⇔
⇔
( Δ=4m2−16=0 i xw= −(−12*2m) ≤1) v ( g(1)=0 i xw >1) ⇔
⇔ (m
2=4 i m ≤1)
v (1−2m+4=0 i m>1) ⇔ (|m|=2 i m ≤1)
v (2m=5 i m>1) ⇔
⇔
m= −2 v m= 52= 2,5 ⇔
m∊{−2, 52} . ....
6 mar 16:11