Sprawdź, czy podany ciąg jest ciągiem arytmetycznym: a) a_{n} = n + 1
anita: Sprawdź, czy podany ciąg jest ciągiem arytmetycznym:
a) an = n + 1
25 lut 18:09
AV: d=an+1 − an − różnica wyrazu kolejnego i obecnego ciagu jest warunkiem arytmetycznosci
ciagu
sprawdzamy:
d=[(n+1)+1]−(n+1)
d=n+2−(n+1)
d=n+2−n−1
d=1
stąd wynika, że ciąg jest arytmetyczny.
Możesz też wypisać wyrazy tego ciągu: 2,3,4,5,... i obliczyć d=3−2=1 , d=4−3=1, różnica jest
stała, stąd wynika, że ciąg jest arytmetyczny.
25 lut 18:52