prawdopodoieństwo
róża1996: Paweł zaczął trenować strzelanie z łuku. Średnio trafia do tarczy 6 razy na 10 prób. Na koniec
treningu chciał jeszcze raz trafić do tarczy, więc postanowił strzelać tyle razy, aż trafi.
Oblicz, przy ilu co najmniej próbach prawdopodobieństwo zdarzenia, że Paweł trafi do tarczy
jest większe od 0,96?
25 lut 17:43
irena_1:
n− liczba prób
P(A)=0,6+0,4*0,6+0,4
2*0,6+...+0,4
n−1*0,6=
=0,6(1+0,4+0,4
2+...+0,4
n−1)=
| | 1−0,4n | | 1−0,4n | |
=0,6*1* |
| =0,6* |
| = |
| | 1−0,4 | | 0,6 | |
=1−0,4
n
1−0,4
n≥0,96
0,4
n≤0,04
0,4
4=0,0256
n≥4
Co najmniej 4 próby
25 lut 21:09