wykaz ze jesli n jest liczba naturalna to liczba postaci n^5+4n jest podzielna p
madzia: wykaz ze jesli n jest liczba naturalna to liczba postaci n5+4n jest podzielna przez 5
25 lut 17:31
pigor: ..., to może zacznę np. tak :
n5+4n = n
5−n+5n = 5n+ n(n
4−1)= 5n+ n( ... ... itd
25 lut 17:46
madzia: 5n+n(n−
14)(n+
14)(n+
12) w takim wypadku ale skad wziales to ze n
5+4n=n
5−n+5n
?
25 lut 18:00
nee: źle..
n
4−1=(n
2−1)(n
2+1)=....
4n=−n+5n, prawda?
25 lut 18:04
madzia: (n
2−1)(n
2+1)=(n−1/2)(n+1/2)(n
2+1) moj blad przy wczesniejszych obliczeniach

prawda a skad jest n
5−n+5n=5n+n(n
4−1)
25 lut 18:09
nee: nadal źle, skąd 1/2 ?
n5−n+5n=5n+n(n4−1)
n przed nawias wyłączone zostało
25 lut 18:21
madzia: aa ok czaje.
no (n2−1) = (n−1/2)(n+1/2)
25 lut 18:24
pigor: ..., oj kiepsko ...

, to może powiem tak:
z wzoru na różnicę kwadratów masz ;
n
4−1= (n
2)
2−1
2= (n
2−1)(n
2+1)...i tyle, teraz wykaz, że
kwadrat liczby naturalnej nie dzielący się przez 5, czyli
postaci 5n±1, 5n±2 powiększony albo pomniejszony o 1
dzieli się przez 5, wtedy będziesz mogła napisać
c.n.w....

−−−−−−−−−−−−−−− .
25 lut 18:35
pigor: ... , 2 jest − liczbą pierwszą to możesz też
inaczej napisać : 5 | n
2−1 −z małego tw. Fermata ..
25 lut 18:39