logarytmy
kiczn: Jeśli log2 3 = p, a log2 5 = q to log45 4 = ?
25 lut 17:14
Murzynek: 2p=3 , 2q=5 (z definicji logarytmu) . Teraz przekształcam log45 4 = x , 2x=45 , 2x=5
* 9 , 2x=5*32 , wiemy , że 5 = 2q i 3=2p zatem po podstawieniu : 2x= 2q * 22p ,
2x=22p+q , x = 2p + q .
25 lut 17:43
Murzynek: zapomniałem dopisać , że wcześniej z liczby log45 4 zrobilem 2/log2 45 ( definicja na ten samą
podstawę ) , zatem ostateczny wynik to 2/2p+q
25 lut 17:45
pigor: ....,

lub : log
23=p i log
2 5=q ⇒
| | log24 | | log222 | |
⇒log454= |
| = |
| = |
| | log245 | | log29*5 | |
| | 2log22 | | 2 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| . ...  |
| | log232+log25 | | 2log23+q | | 2p+q | |
25 lut 18:09