matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki, całeczki
johnyfreshness:
Próbuję metodą podstawiania ale nie mogę znaleźć odpowiedniego podstawienie
cosx
∫
dx
1+sin
2
x
Kombinowałem też z jedynką tryg.
Liczę na wskazówkę
25 lut 16:36
kyrtap:
sinx = t cosxdx = dt
cosx
1
∫
dx = ∫
dt = arctgt + C = arctg(sinx)+ C
1+sin
2
x
1+t
2
25 lut 16:39
johnyfreshness:
Dziękuję
25 lut 17:00