równanie kwadratowe
Flinston: Mam wykazać, że równanie x4−4√3x2+4 =0 ma cztery rózne pierwiastki i obliczyć sumę czwartch
potęg tyh pierwiastków
No to założenie, że
Δ>0
x2 = t gdzie t ∊ R
i liczę, liczę t1=2√3−2√2 lub t2=2√3+2√2
i co dalej?
25 lut 16:29
Flinston: wracam do poprzedniego założenia pomocniczego, że
x2=2√3−2√2 lub x2=2√3+2√2
25 lut 16:30
ja: x
4+2
√2x
2+2=0 może mi ktoś powiedziec jak to zrobic?
25 lut 21:11
Mila:
(*) x4−4√3x2+4=0
t2−4√3t+4=0
Δ=16*3−4*4=48−16=32>0
t1+t2=4√3
t1*t2=4⇔t1,t2>0
⇔
równanie (*) ma 4 różne pierwiastki
x1=√t1 lub x2=−√t1 lub x3=√t2 lub x4=−√t2
x14+x34+x14+x44=(√t1 )4+(−√t1 )4+(√t2 )4+(−√t2 )4=
=t12+t12+t22+t22=
=2*(t12+t22)=2*[(t1+t2)2−2t1*t2]=
2*[(4√3)2−2*4]=2*[48−8]=2*40=80
25 lut 21:29
Mila:
Jakie masz polecenie do tego równania?
x4+2√2x2+2=0
25 lut 21:38
ja: x4+2√2x2+2=0 polecenie brzmi: oblicz równanie
26 lut 11:28
pigor: ..., lub np. tak :
1) x4−4√3x2+4=0 ⇒ z wzorów Viete.a
x
12+x
22= 4
√3 /
2 i x
12x
22=4 ⇒ x
14 +2x
12x
22+x
24 = 16*3 ⇒
⇒
x14+ x24= 48−8=
40 − szukana
suma ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) x4+2√2x2+2=0 ⇔ x
4+2
√2x
2+
√22=0 ⇔
⇔ (x
2+
√2)
2=0 i x
2+
√2 >0 ∀x∊R ⇒
x∊∅ − równanie nie
ma rozwiązania w zbiorze liczb R. ...
26 lut 14:24
pigor: .., nie wiem czy u mnie to
40 jest ok.

,
a co do istnienia 4−ech różnych pierwiastków w
1) np. tak :
x
4−4√3x
2+4=0 /+8 ⇔ x
4−2*2
√3*x
2+12= 8 ⇔
⇔
(x2−2√3)2=8 >0 ⇒ istnieją 4 pierwiastki x
i , i =1,2,3,4.
26 lut 14:44