Prawdopodobieństwo
Serum: | | 3 | |
Niech A,B ⊂ Ω. Jeśli A ⊂ B i P(B) = |
| P(A), to: |
| | 4 | |
P(A|B) =
| | 2 | |
Odpowiedź prawidłowa to : P(A|B) = |
| |
| | 3 | |
a) P(A|B) = 1
c) P(A|B) = 0
Proszę o wytłumaczenie
wiem, że P(A) ≤ P(B) z warunku.
25 lut 16:17
Andrzejjj: Coś mi nie gra. Dobrze piszesz, że P(A)≤P(B), bo A⊂B.
Ale skoro P(B)=0,75P(A) ⇒ P(A)>P(B).
25 lut 16:50
Andrzejjj: podane dwa warunki razem są sprzeczne, wykluczają się...
25 lut 16:52
Serum: taka treść zadania

Też właśnie mi nie pasowało. Już rozwiazałem
| | 3 | |
A ⊂ B => A∪B = P(B) = |
| P(A) |
| | 2 | |
| | 3 | |
następnie P ( A∪B) = P(A) + |
| P(A) − P(A∩B) |
| | 2 | |
Podstawiamy za P(A∪B), P(B) = > wyliczamy P(A∩B)
Potem P(A|B) i wychodzi. Z góry dzięki.
25 lut 16:55