buebue
gabi: W trójkącie ABC dane są A(−3,−3), wektor AB=[0,7] oraz środek ciężkości S(3{1}{3} ,−1{1}{3})
Oblicz miarę kąta rozwartego ABC tego trójkąta
punkt B wyszedł mi (4,−3) c też mi wyszło tylko nie pojmuje dlaczego prosta y=3

I co dalej
zrobić błagam pomóżcie bo mnie już coś bierze XD
25 lut 15:47
gabi: heeeeelp
25 lut 19:17
gabi:
25 lut 19:21
gabi: plooose o pomoc ;;
25 lut 19:24
Mila:

AB
→[0,7]⇒
A=(−3,−3)→T
[0,7]→B=(−3,4)
Dobrze zapisałaś treść?
I co to za prosta y=3? Skąd ją masz?
25 lut 19:29
gabi: no właśnie na innych forach pisali że y=3 i już sama zgłupiałam skąd oni to wzięli
25 lut 19:30
gabi: a ta prosta to niby zawierała wektor AS
25 lut 19:31
Mila:
Chodzi mi o to , czy wsp. podałaś dobrze. Konkretnie wektor AB, bo z Twoich obliczeń wynika ,
że
AB→= [7,0]
.
Jeśli to zadanie z książki, to podaj odpowiedź.
Po kolacji rozwiążę.
25 lut 19:35
gabi: w odp tylko 135 stopni

fuck fakt źle napisałam współrzędne wektora AB ma być pierwsze na
odwrót [7,0] przepraszam
25 lut 20:09
Mila:

AB
→=[7,0]
A=(−3,−3)→T
[7,0]=B(−3+7,−3+0)=(4,−3)
D− Środek AB:
środkowe przecinaja się w jednym punkcie i dzielą w stosunku 2:1.
| | 10 | | 1 | | −4 | | 17 | | 5 | |
DS→=[ |
| − |
| , |
| +3]=[ |
| , |
| ] |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 6 | | 3 | |
| | 10 | | 4 | | 17 | | 5 | | 54 | | 6 | |
S=( |
| ,− |
| )→T2*[ |
| , |
| ]⇒C( |
| , |
| )=(9,2) |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
BA
→=[−7,0]
BC
→=[9−4,2+3]=[5,5]
Iloczyn skalarny: ( na dwa sposoby)
BAoBC=−7*5+0*5=−35
BAoBC=|BA|*|BC|*cosβ
|BC|=5
√2, |BA|=7
−35=7*5
√2*cosβ
β=180
o−45
o=135
o
=================
25 lut 20:36
gabi: Bardzo bardzo dziękuje
25 lut 20:53
Mila:
25 lut 21:08
Eta:
Inny sposób

→
A(−3,−3) AB=[7,0] to B(−3+7, −3+0)= (4,−3)
W tablicach maturalnych jest wzór na środek ciężkości trójkąta
| xA+xB+xC | | yA+yB+yC | |
| =xS i |
| = yS |
| 3 | | 3 | |
to: −3+4+x
C= 10 i −3−3+y
C= −4 ⇒
C(9,2)
prosta AB: y= −3 i a
BC= tgα , α −−− kąt nachylenia prostej BC do dodatniej osi OX
| | 2+3 | |
stąd tgα= aBC= |
| =1 ⇒ α= 45o |
| | 9−4 | |
to kąt ABC tego trójkąta ma miarę 180
o−45
o=
135o
25 lut 21:36
Eta:
"wzór na
współrzędne środka ciężkości"
25 lut 21:38
gabi: Są zajebiści ludzie na tym forum <3 Eta <3 Mila <3
26 lut 12:40