Całki
Klaudia: | | xarcsinx | |
Oblicz ∫ |
| . Robię to metodą podstawienia ( t=arcsinx) niestety na końcu |
| | √1−x2 | |
zostają mi dwie zmienne x i t . Nie wiem jak się pozbyć tego x przed arcsinx.
25 lut 15:20
25 lut 15:35
Klaudia: A przez podstawienie się nie da?, bo wykładowca dał wskazówkę metodą podstawiania i chciałabym
obliczyć tą metodą, tylko nie wiem co z tym x przy arcsinx zrobić
25 lut 15:41
J:
to niech Ci wykładowca pokaże , jakie podstawienie ?
25 lut 15:42
Klaudia: wskazówką było t=arcsinx i robię tak aż wychodzi ∫x*t*dt a nie powinny być pod całką dwie
zmienne.
25 lut 15:46
Mariusz: Tak ale podstawienie tutaj niewiele da (i tak trzeba całkować przez części)
Całkuj jak pokazał J
6 mar 22:22
Saizou :
t=arcsinx ⇒sint=x
zatem otrzymamy całkę
∫ t•sint dt i to przez części
6 mar 22:51