Wektory
Asia: Przez pkt A(2, −1,1) przez prowadzić prostą prostopadłą do wektorów a(−2, 1, −1) i b(3, 1, 2)
25 lut 14:56
Ada:

A dany punkt, B dowolny punkt na prostej.
niebieski − wektor wodzący punktu A, zielony wektor wodzący punktu B.
A(x
0,y
0,z
0)
B(x,y,z)
AB = (x−x
0,y−y
0, z−z
0)
AB = −
B +
A ⇒
B =
A −
AB − równanie określające współrzędne
punktu na prostej
Ale możemy też przyjąć jakiś wektor
α o kierunku prostej, wtedy
AB = t
α, t∊ℛ
Wtedy:
B =
A + t
α
α − wektor kierunkowy prostej, musi być prostopadły do danych wektorów.
25 lut 15:25
Mila:
A(2, −1,1)
a(−2, 1, −1) i b(3, 1, 2)
k
→aXb jest prostopadły do obydwu wektorów, k
→[x,y,z] będzie wktorem kierunkowym szukanej
prostej:
i j k
−2 1 −1
3 1 2
=========
k
→=[3,1,−5]
Prosta :
25 lut 15:34
Ada: Dzięki!
25 lut 16:18
Asia: a jak jest wyliczony wektor k?
25 lut 16:50
Asia: ktoś wie skąd k→[3,1,−5]?
25 lut 16:56
Mila:
Iloczyn wektorowy axb . Zobacz do notatek.
25 lut 17:10