matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiązać
Ada:
arctgx
∫
1+x
2
przez podstawienie t=arctgx
1
dt=
x
2
+1
25 lut 13:55
J:
tak
25 lut 14:00
Ada:
potem wyznaczam, że dx=x
2
+1dt?
t
zapisuję ∫
i mogę pomnożyć razy dt? żeby otrzymac ∫t czy tak nie można, bo nie wiem co
dt
z zapisy t/dt jest, bo jak mam całkę wyliczyć?
25 lut 15:01
Ada:
um, nie: arctgx = t
1
dx = dt
1+x
2
1
∫t dt =
t
2
+C = arctg
2
x +C
2
25 lut 15:03
J:
1
1
1
dt =
dx ... = ∫tdt =
t
2
+ C =
arctg
2
x + C
x
2
+1
2
2
25 lut 15:03
Ada:
dzięki
25 lut 15:04