oblicz ganice ciągu
Basia: Granica ciągu
a=lim (π+π/2+π/4+...+π/2n)
n→∞
25 lut 13:48
5-latek: tak sobie mysle czy ten ciag bedzie skonczony ?
czyba nie .
jesli jest nieskonczony to nalezy policzyc sume nieskonczonego ciagu geometrycznego gdzie
25 lut 13:52
5-latek: Pierwszy raz Basiu robie taka granice wiec moge sie mylic
25 lut 13:55
Basia: musi być skończony właśnie..
25 lut 14:00
J:
mamy:lim ... = limπ + lim(π/2 + π/4 +...)
| | 1 | | π/2 | |
ciąg geometryczny nieskończony: a1 = π/2 , q = |
| S = |
| = π |
| | 2 | | 1−1/2 | |
zatem: lim .... = limπ + limπ = 2π
25 lut 14:08
Basia: dziekuje, już sama to rozgryzłam, to bedzie po prostu 0
25 lut 14:09
J:
nie 0 , tylko 2π
25 lut 14:14