optymalizacja
Archy: Prosta przechodząca przez punkt P(4,6) przecina dodatnie półosie układu współrzędnych w
punktach A i B. Wyznacz współczynnik kierunkowy tej prostej tak, aby trójkąt ABO (gdzie punkt
O jest początkiem układu współrzędnych) miał najmniejsze pole.)
25 lut 13:35
Qulka:
y=ax+b
6=4a+b więc b=6−4a
Pole = b•(−b/a)/2 (tym razem dodatnie półosie więc a<0 b>0 więc −b/a >0 )
(6−4a)
2/2a ma min dla a=−3/2
25 lut 14:05
Frost:
Prosta ma wzór f(x)=ax+b i punkt P należy do prostej
wychodzi, że f(x)=ax−4a+6
punkt A ma współrzędne (0, f(0)) natomiast punkt B (f(x)=0,0)
| 1 | | 1 | |
Pole liczysz jako |
| *|AO|*|OB|= |
| *f(0)*[f(x)=0] |
| 2 | | 2 | |
dalej pochodna i analiza.
25 lut 14:07
Archy: skąd się wzięło w pierwszym rozwiązaniu −b/a ?
25 lut 15:30
Mila:
A=(0,m)
B=(n,0)
m,n>0
Równanie odcinkowe prostej.
P(4,6)∊prostej⇔
4m+6n=m*n⇔4m−m*n=−6n
m(4−n}=−6n, n≠4
P'(n)=0⇔
n(3n−24}=0
n=0∉D lub n=8 pochodna zmienia znak przy przejściu przez n=8 z ujemnego na dodatni P(n) ma
minimum dla n=8
A=(0,12)
B=(8,0)
Równanie prostej tak:
Albo znając wsp. A i B piszesz równanie kierunkowe y=ax+b,
25 lut 15:58