Obliczyć całkę
Asia: Myślę o czymś takim
t=cosx
dt=−sinxdx /(−1)
−dt=sinxdx
dobrze kombinuję?
25 lut 12:30
J:
na razie tak
25 lut 12:32
Kris: | | −dt | |
a dalej ∫ |
| =−sin2ln|t|+C? czy za szybko chcę wynik mieć? |
| | sin2t | |
25 lut 12:33
Asia: Też coś takiego mi wyszło tylko nie wiem czy z tym sin2 można tak zrobić?
25 lut 12:33
J:
| | dt | |
− ∫ |
| = −ctgt + C = − ctg(cosx) + C |
| | sin2t | |
25 lut 12:35
Asia: No racja! Wielkie dzięki
25 lut 12:36
J:
przepraszam .. bez minusa na początku; = − ctg(cosx) + C
25 lut 12:36
Asia: a nie będzie sam ctg(cosx) +C bo minusy się zniosą?
25 lut 12:38
J:
tak = ctg(cosx) + C
25 lut 12:41
Asia: super, dzięki
25 lut 12:41