Przekształcenia funkcji.
uik: Mam pytanie: Czy jest ustalona jakaś kolejność dotycząca przekształcania wykresów funkcji? Z
reguły najpierw przesuwam o wektory, a potem odbijam, lub wiem, że np w wypadku funkcji
f(−|x|) wykonujemy symetrię względem osi OY, bo to co jest najbliżej x robię na końcu.
Nie wiem też jak sobie poradzić z przekształceniem jakiejś dowolnej funkcji f na g(x)=f(1−x).
Czy można to zapisać jako f(−x+1)? I co wtedy wykonać najpierw?
Słyszałam, że należy to przekształcić w −(x−1), tylko również: co wtedy najpierw, bo to nie
wyjdzie to samo jeśli chodzi przynajmiej o ten pierwszy sposób, chyba, że x2 lub |x|.
Proszę o pomoc
25 lut 11:50
J:
niech: f(x) = x2 , g(x) = f(1 − x) = (1− x)2
25 lut 11:55
uik: tak, ale chodzi mi np mamy funkcję:
f(x)=3 dla x od − nieskończoności do dwóch
|x+1| dla x od dwóch do 5
6 dla x od 6 do plus nieskończoności
i jak narysować funkcję g(x)=f(1−x)
25 lut 11:58
PW: Wykonuj w takiej kolejności, jaką byś zastosował przy obliczaniu wartości tej funkcji złożonej.
Najpierw obliczamy −x, do tego dodajemy 1, następnie obliczamy f(−x+1). Geometrycznie oznacza
to:
a) narysowanie wykresu f(−x), czyli wykonanie symetrii wykresu f(x) względem osi OY,
b) przesunięcie wykresu z punktu a) o wektor [0, −1], otrzymamy f(−x−(−1)) = f(−x+1)
25 lut 12:02
uik: dziękuję, mam nadzieję, że potem sobie jakoś poradzę, tylko jest to dla mine strasznie mylące,
bo w książce na początku cały czas pokazują, żeby przesunąć o wektor a potem odbić. lub też
czy tej 1 przy iksie w f(−x+1) nie potraktować jako dodanej do iksa, czyli przesunąć w prawo,
czy też przesunąć w dół o ten właśnie przez zapis f(−x−(−1)
25 lut 12:11