Równanie z parametrem
Bartłomiej: Wyznacz wartość p, dla której równanie
4x
2−4x+log
5 p −
12=0
ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Jak to zrobić ?
25 lut 11:27
5-latek: Δ=0
25 lut 11:29
Tadeusz:
założenia dla log
25 lut 11:29
J:
nałóż warunek: Δ = 0
25 lut 11:29
Bartłomiej: Oki, czyli tak Δ=16 − 4*4*(log5 p−0,5)=0 ?
25 lut 11:30
Bartłomiej: p>0 i Δ =0
25 lut 11:30
J:
tak
25 lut 11:32
Bartłomiej: no to mam problem bo tak:
16 − 4 * 4 (log5 p − 0,5) = 0
16 − 4 * 4log5 p − 2 = 0
16 − 16log5 p − 2 = 0
−16log5 p = −14
log5 p = 1416
log5 p = 78
i co teraz ?
25 lut 11:36
J:
źle druga linijka
25 lut 11:38
Bartłomiej: 16 − 16log5 p − 8 = 0 ?
25 lut 11:40
J:
+ 8 ..i licz dalej
25 lut 11:41
Bartłomiej: czyli wychodzi log5 p = 32 czyli (√5)3 = 5√5
25 lut 11:45
J:
czyli: p = 53/2 = √125 = 5√5 .. i koniec zadania
25 lut 11:47
Bartłomiej: No to przecież napisałem

dzięki wielkie!
25 lut 11:49